Ju äldre vi blir, desto större risk löper vi att tappa våra tänder på naturlig väg. Tandrötterna blir svagare, och dessutom blir vi torrare i munnen vilket har en skadlig inverkan på tänderna. Som äldre känns detta förstås orättvist när man har tagit hand om sina tänder på ett bra sätt hela livet, men man kan trösta sig med att hade man inte gjort det hade man antagligen inte haft några tänder kvar alls. Den som slarvar med tandborstningen under sin ungdom och i medelåldern kommer att ha tappat tänderna eller åtminstone fått lägga ner mycket pengar på tandvård redan innan pensionen.
För den som blir äldre men fortfarande vill ha starka och friska tänder och se yngre ut, finns ett alternativ till löständer, nämligen tandimplantat. Tandimplantat, eller osseointegration, är en svensk uppfinning som använts framgångsrikt över hela världen sedan 60-talet.
En biokompatibel metall möjliggör tandimplantat
Hemligheten bakom tandimplantat är titan, en metall med biokompatibla egenskaper. Titan stöts inte bort av kroppen som andra icke-organiska material, utan växer fast i vävnaden. Det gör att tandläkaren kan sätta ner en titanskruv, själva implantatet, i ett hål som borrats i käkbenet. Titanskruven växer sedan fast i käkbenet och fungerar som en konstgjord tandrot, som sitter lika bra som en riktig rot. I implantatet fäster man sedan en specialtillverkad tand i porslin, som till form och färg anpassats för att passa in med de omgivande tänderna. Läs mer: https://www.tandimplantatstockholm.nu.
Att kunna le även som äldre
Ingen vill bli gammal och få ett tandlöst leende. Tandimplantat är en bra lösning och den fungerar på äldre som är friska och har ett bra käkben. Har man däremot sjukdomar eller ett väldigt skört eller sjukt käkben, är tandimplantat antagligen inte den bästa lösningen utan då får man kanske nöja sig med uttagbara tandproteser.
Nackdelen med proteser, som för övrigt är en billigare lösning, är väl att det alltid finns en risk att tänderna åker ut när man till exempel sitter och äter. En situation som många äldre med löständer oroar sig över. Men det ska också sägas att moderna tandproteser ofta sitter väldigt bra i munnen och alltid anpassas för att passa sin bärare. Med tandimplantat slipper man ju dock problemet helt. Tänder fästa på implantat sitter precis lika bra som vanliga tänder, på äldre kanske till och med ännu bättre.
En eller flera tänder
Man kan ersätta både en och flera tänder med implantat. För en enstaka tand sätts också en titanskruv in, som sedan får en distans på sig på vilken den konstgjorda tanden skruvas fast. När flera tänder ska fästas fästs i stället två eller fler implantat, på vilka en sammanhängande bro av konstgjorda tänder cementeras fast. Även denna lösning är mycket stabil och säker.
Är du äldre och bor i Stockholm finns många bra mottagningar där kunskapen kring implantat är stor. I Stockholm bor flera av Sveriges och kanske världens främsta experter på osseointegration och det går lätt att hitta bra möjligheter för att få ett tandimplantat i Stockholm.
Andra inlägg
- Optiker och regelbundna synundersökningar
- Hälsokontroll Stockholm - hur mår du egentligen?
- Att tänka på när du väljer förlovningsring
- Satsa på en välrenommerad frisör för en hårmakeover
- Varför har man behov av en städfirma i Stockholm?
- Minimera bråk om arvsrätt – Förstå reglerna och undvik konflikter
- Bra att veta om du överväger att skaffa fillers i Västerås
- Goda möjligheter att skaffa tatuering i Stockholm
- En HLR-utbildning i Göteborg kan rädda liv
- Välj en avslappnande ansiktsbehandling på en skönhetsklinik på Östermalm