Som barn erbjuds man ett stort paket av vaccinationer. Men det kan vara fler än de erbjudna som man som förälder ska ge sina barn. När behöver man som vuxen vaccinera sig mot någon sjukdom?
Som vuxen kan det vara en hel djungel att fundera över vilka vaccin man ska ta och när. Det finns lika höga röster hos de som är för vaccination som de som är emot. För att bli immun mot en sjukdom krävs det att man har haft sjukdomen och därför behöver kroppen skapa antikroppar som kan slå ner alla attacker från just den sjukdomens virus eller bakterier. Det innebär att i varje spruta som ska skapa antikroppar och immunitet finns en liten dos av just den sjukdomen som man vill undvika att få. Det är just det som motståndarsidan opponerar sig emot, eftersom alla ingrepp och behandlingar medför risker. Dessutom finns det också ofta fler tillsatser i medlet som injiceras än bara de virus eller bakterier som man ska bli immun emot.
Hur man känner att man vill göra är upp till var och en, men för att det ska vara lite lättare att fatta kloka beslut så finns det alltid mycket information som man kan ta till sig för att bättre kunna förstå vad det handlar om. Men ser man generellt till historiken gällande tidigare dödliga och allvarliga sjukdomar så har de sjunkit rejält i skala sedan vaccinet började användas. Det handlar till exempel om de sjukdomar som barn erbjuds antikroppar emot, som exempelvis mässling, polio och difteri som idag är mycket sällsynta.
Barn och vuxna
Förutom de elva sjukdomar som man erbjuder barn vaccin emot så finns det fler som kan vara aktuella beroende på tid och leverne. De senaste åren har den fästingspridda sjukdomen TBE blivit så pass vanlig att man har börjat rekommendera att alla vaccineras mot den. Det kan även vara fler liknande sjukdomar som genom åren tillkommer eller avtar och som man därför kan lägga till i sin ordinarie lista eller dra ifrån. I övrigt kan det vara aktuellt att precis som för vuxna ta de sprutor som behövs ifall man ska besöka vissa länder där det finns sjukdomar som man inte har i sitt eget hemland. Därför är det alltid viktigt att i tid se över vilka rekommendationer som finns gällande resmålet och även kontakta en klinik för att boka besök i god tid. Det kan till och med vara så att man inte blir insläppt i landet ifall man inte kan visa upp en korrekt utförd vaccination.
En beslutande myndighet
Folkhälsomyndigheten är den beslutande myndigheten som ser över vilka sjukdomar som man kan behöva stävja och ifall det finns bra vaccin som man vill rekommendera. Det är viktigt att allt som används är ordentligt testat så att man inte stressar och i förlängningen skapar en värre katastrof än vad sjukdomen är. Därför ska alla behandlingar ordentligt utredas och testas för att de rekommendationer man ger ska gå att lita på.
Inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns både de vaccin som man anser att alla ska ta och de som man lämnar till befolkningens egen önskan och vilja. Det som man själv kan välja att ta är bland annat TBE och influensa. En av anledningarna till det är att man mest behöver dem ifall man ingår i en riskgrupp där man har lättare för att bli smittad eller kan bli mycket allvarligt sjuk ifall man blir det. När det till exempel gäller influensa så är det något som yngre och friska personer sällan blir allvarligt sjuka i, medans äldre eller personer med nedsatt hälsotillstånd i värsta fall kan avlida.
Hos Svea Vaccin kan du läsa om olika vaccinationer och få information om när du ska vaccinera dig.
Andra inlägg
- Optiker och regelbundna synundersökningar
- Hälsokontroll Stockholm - hur mår du egentligen?
- Att tänka på när du väljer förlovningsring
- Satsa på en välrenommerad frisör för en hårmakeover
- Varför har man behov av en städfirma i Stockholm?
- Minimera bråk om arvsrätt – Förstå reglerna och undvik konflikter
- Bra att veta om du överväger att skaffa fillers i Västerås
- Goda möjligheter att skaffa tatuering i Stockholm
- En HLR-utbildning i Göteborg kan rädda liv
- Välj en avslappnande ansiktsbehandling på en skönhetsklinik på Östermalm